Heb je vragen over InterSystems, onze producten en dienstverlening?

Stuur ons gerust een mail en we nemen spoedig contact met je op.

CONTACTEER ONS
Contacteer ons

Is de Service Bus van jouw ziekenhuis al futureproof?

Van een Enterprise Service Bus (ESB) verwacht je in eerste instantie dat ze te allen tijde operationeel blijft en voldoende beveiligd is. Dat zijn twee voorwaarden die sowieso vervuld moeten zijn, maar de mogelijkheden gaan nog veel verder. Is je bus wel klaar voor de toekomst? InterSystems zet je graag op weg.

Zowel de high availability omgeving waarin een ESB altijd functioneel blijft, als de vier aspecten voor een waterdichte beveiliging (authenticatie, authorisatie, encryptie en auditing) moeten op punt staan. Dat is de basis, maar de uitdagingen waarmee zo’n bus straks in de nabije toekomst wordt geconfronteerd, gaan nog net iets verder. Daarom is het een uitstekend idee om even af te toetsen of ze wel in staat is om mee te groeien met uw organisatie. 

Wil je nog net een stap verder gaan, een overzicht creëren en de wendbaarheid van de bus verhogen, dan gebruik je best routeringen en transformaties om applicaties te koppelen die niet rechtstreeks met mekaar communiceren. Een message broker tussen toepassingen plaatsen die wel al rechtstreeks met elkaar in verbinding staan, voegt nog iets extra’s toe. Als dit systematisch gebeurt, dan schep je een overzicht over alle datastromen. De wendbaarheid groeit doordat de impact van aanpassingen in bestaande flows beter in te schatten is, net als de impact van nieuwe flows. Al die flows kunnen zo actief gemonitord worden.

3rd party bibliotheken

Complexe transformaties waar 3rd party bibliotheken aan te pas komen, helpen je nog een stap vooruit. Een voorbeeld hiervan is de bibliotheek die het Belgische eHealth aanbiedt in .NET of Java. Die laat toe om op eenvoudige wijze te verbinden met beveiligde services van de overheid. Daarmee kan je dan diensten zoals eHealthbox, eBirth en timestamping gaan gebruiken. Het kan ook gaan om het omzetten van een HL7v2-bericht naar een pdf. Zowel in .NET, Java als Python hebben bibliotheken hiervoor een oplossing.

Met business process design bouw je nog meer logica in de bus door data uit verschillende bronnen samen te voegen en te filteren. Zo kan je samengevoegde data verrijken of nog een stap verder gaan en op basis van data beslissingen nemen en alternatieve flows creëren. In je process design kan je ook generieke concepten opnemen wanneer er een menselijke tussenkomst nodig is. Bijvoorbeeld wanneer er bij laboverslagen bepaalde metingen dubbel werden gerapporteerd, dan kan je gebruikers een notificatie laten geworden op basis waarvan zij het meest relevante resultaat aanvinken zodat enkel dit bewaard blijft. 

Service Oriented Architecture

De mogelijkheden reiken nog verder. Zo is de trend waarbij organisaties hun IT-architectuur meer en meer laten evolueren naar services al niet meer nieuw. Dit kan een overvloed aan software met telkens een eigen interface ten gevolge hebben. Dat is één van de redenen waarom de standaard FHIR in het leven geroepen werd. Met succes, in steeds meer software is de FHIR repository aanwezig. FHIR servers kunnen veel ontwikkelingstijd uitsparen. Het ontwikkelen van zo’n service oriented architecture, houdt in dat er tijdens dit proces services online gebracht en gekoppeld moeten worden. Hier kan het gebruik van containers een oplossing bieden. Wanneer je bus als server fungeert bij het afschermen en beveiligen, kijk je best na of ze een API manager krijgt. Deze laat je toe om alle trafiek te onderzoeken, eventuele problematische zenders te blokkeren of foutieve requestes op te sporen. Load-balancing behoort in dat geval ook tot de mogelijkheden. 

Voeg nog een snuifje Machine Learning (ML) of Natural Language Processing (NLP) aan uw bus toe en de datastromen gaan het rendement van het ziekenhuis nog verhogen. Met een ML-algoritme kunnen zelf parameters voorspeld worden. NLP zet ongestructureerde tekst om in gestructureerde data die alles makkelijker vindbaar maken voor de eindgebruiker. 

Bij InterSystems zorgen wij voor de brug tussen verschillende ziekenhuizen binnen één groep. De datasilo’s die door het gebruik van verschillende medische software gekoppeld moeten worden, kunnn dankzij Unified Care Record vlekkeloos gaan samenwerken. Eén overkoepelend medisch dossier voor alle ziekenhuizen en zelfs meerdere ziekenhuisgroepen samen, kan zo op korte termijn de realiteit worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *